Joller

Ungdomsafdelingen råder over 18 Optimistjoller, 3 Zoom 8-joller, 2 Hobie 405 2-mands joller.

Optimistjollen, også kaldet optimisten eller optien, er standarden for enmandsjoller, og er generelt den mest udbredte og hurtigst voksende jolletype. Oftest starter man med at sejle den, normalt omkring 7-14 års alderen. Jollen styres og trimmes udelukkende med roret, sværdet, skødet, sprydstagen, bomnedhalet og sejlerens placering i båden. Optimistsejlerne blive delt op i A-, B-, og C-sejlere, hvor c-sejlere er de mindst øvede og a-sejlere er mest øvede.

Traditionelt begynder man at sejle enten europajolle, laser eller zoom8, når man er vokset fra optimistjollen.

Oprindelse: Jollen blev designet i 1947 af Clark Mills Den er 2,3 meter lang og 1,13 meter bred. Skroget skal minimum veje 35 kg og er lavet af glasfiber, men kan også være lavet af finér. Formen er firkantet med en flad bund, der gør det svært at kæntre, men samtidig mere udfordrende for den enkelte sejler at sejle igennem bølgerne, da den ikke skærer lige igennem som så mange andre jolletyper.

Der er en historie, der går på, at det hele startede i San Francisco, hvor et par drenge havde bygget nogle sæbekassebiler. De fandt på at sætte sejl på dem og kunne så suse op og ned gennem gaderne. Imidlertid blev en bager irriteret på dem og smed sæbekassebilerne i havnen som en lærestreg. Det blev dog ikke så meget en lærestreg for drengene, der hurtigt fandt ud af, at det var sjovere at sejle bilerne end at køre i dem - og det blev så starten på optimistjollens udbredelse.

optimist07_w
Zoom01_w

Zoom 8 er en en-personers jolle brugt til kapsejlads i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Østrig, Holland, Estland, Letland og Rusland.

Zoom 8'en er ofte set som en middelvej mellem Optimistjollen og mere fysisk krævende joller som Europaen. Der har længe været et behov for en båd til at fylde gabet ud efter Optimisten, og der har været flere forsøg. Zoom 8'en er det eneste af disse forsøg, der er lykkedes.

Ifølge klassereglerne må den sejles til og med det år, hvor sejleren fylder 19 år.

Zoom'en er helt bogstaveligt en mellemting mellem europaen, laseren og optimisten, da den har laserens simple rig, europaens form og optimistens enkelhed. Trimmulighederne er få og begrænser sig til:
Udhal
Cunningham
Kicking strap
Løjgang
Derudover trimmes med skødetovet, og sværdet løftes på læns.

Det Svenske Zoom 8 Forbund har udtalt, at jollen er en rolig, sikker båd, der er så simpel, at begyndere kan sejle den.

Masterne, der er lavet af kulfiber, har dog forskellig stivhed.

Bommen er lavet af aluminium og sejlet af dacron.

Oprindelse: Den er designet af den finsk-svenske Henrik Segercrantz.

Zoom 8'en er en One Design jolle, hvilket vil sige, at den kun må laves få steder i verden for at sikre, at alle bådene er så ens som muligt.

Hobie 405 – en to-mandsjolle med en idealvægt på omkring 100 kg tilsammen.

Hobie-405_w